Crearea, salvarea, deschiderea, închiderea, listarea, vizualizarea documentelor

Introduction

Introducere

Acest modul isi propune sa asiste si sa sprijine cursantii si  acele persoane care nu se specializeaza in informatica in intelegerea modului de operare a aplicatiei Microsoft Word. Dupa insusirea cunostintelor ce se regasesc in acest modul cursantul va putea sa inteleaga modul de operare al aplicatiei Word si sa duca la bun sfarsit orice operatie legata de crearea, formatarea si finisarea unui document Word

Ce este aplicatia Word?

Un calculator pe care ruleaza aplicatia Word inlocuieste cu succes masina de scris. Avantajele pe care folosirea aplicatiei Microsoft Word le are in fata masinei de scris sunt nenumarate si prezinta un singur “dezavantaj” - acela de a fi nevoiti sa invatati sa tastati. Folosirea aplicatiei Word ofera posibilitatea adaugarii sau stergerii paragrafelor, figurilor, tabelelor, etc se poate verifica ortografia si gramatica si se poate modifica textul, sterge sau muta ordinea paragrafelor fara a lua totul de la capat ca in cazul masinilor de scris.

   Aplicatia Word ofera posibilitatea de a formata textul asa cum se doreste; se pot folosi caractere (fonturi) diferite pentru titluri si subtitluri, se pot folosi culori diferite pentru texte, si fonturi de diferite dimensiuni iar daca la sfarsit rezultatul nu este multumitor se  poate schimba totul foarte repede. Acest lucru ar fi imposibil de realizat cu o masina de scris.

Acum sa pornim intr-o excursie in lumia Word.

Task

  

Sarcina

    În aceast compartiment veti afla mai multe  lucruri noi pentru a învăța cum să faceti unele procese. 

 

La sfârșitul lecției va fi data un test care va include tot ce ati învățat.

Până la sfârșitul acestui cu ajutorul acestui WebQuest veti fi capabili să faceti următoarele:

g

1. Crearea unui nou document

2. Salvarea documentelor

3. Deschiderea documentelor

4. Închiderea documentelor

 5. Imprimarea documentelor

6. Vizualizarea documentelor

Cunoscând aceste caracteristici de bază și elemente veti putea crea documente Word 

Succes!!!!!!!!!

 

Process

Crearea unui nou document

Crearea unui document nou necompletat se face cu butonul New blank document (Document nou necompletat) din bara de instrumente Standard. Combinatie echivalenta: CTRL + N .

Crearea unui document pe baza unui sablon template – un fisier care contine o anumita structura de document, împreuna cu text si grafice ce vor fi modificate de utilizator) se realizeaza astfel:

P1 . Apelam meniul File (Fisier)> New (Nou). P2 . În panoul New Document (Document nou), sub New from template (Nou din sablon), selectam General templates (Sabloane generale). P3 . În fereastra Templates (Sabloane), selectam tab–ul corespunzator tipului de document dorit. P4 . Facem dublu clic pe sablonul dorit.

 2. Salvarea documentelor

Salvarea este operatia care asigura regasirea documentului la care s-a lucrat, în forma în care a fost lasat ultima data. În Word, salvarea este de doua tipuri:manuala (la cererea utilizatorului) si automata .

SALVAREA MANUALA se face folosind comenzile Save (Salvare) si Save As (Salvare ca) din meniul File (Fisier) . Comanda Save (Salvare) mai poate fi accesata apasând butonul Save (Salvare) din bara de instrumente Standard, sau tastând CTRL+S . Tasta F12 afiseaza dialogul Save As (Salvare ca).

SALVAREA AUTOMATA este realizata de Word la anumite intervale de timp, pentru a preveni pierderile de date datorate întreruperii fortate a lucrului la document (prin blocarea calculatorului, a programului sau pene de curent). În cursul acesteia, este creata o copie de siguranta a documentului, folosita pentru recuperarea acestuia la urmatoarea pornire a programului Word. Salvarea automata nu anuleaza obligativitatea salvarii documentului folosind comenzile Save sau Save As. Stabilirea optiunilor de salvare automata se face alegând Tools (Instrumente) > Options (Optiuni)> Save (Salvare).

3. Deschiderea documentelor

Pentru a deschide un document Word, exista urmatoarele posibilitati:

a) Dublu clic pe icoana a documentului Word, într-o fereastra de explorare.

b) Deschidem Word, apoi alegem File > Open (acelasi efect se obtine tastând CTRL+O , sau apasând butonul (Open) din bara de instrumente Standard).

În continuare:

P1. Deschidem dosarul gazda al documentului, folosind instrumentele din partea superioara a casetei Open: caseta Look in (Privire în), butonul (Up), butonul (Back).

P2. Selectam documentul (clic) si apasam Open (Deschide)) – sau facem dublu clic pe document.

4. Închiderea documentelor

Închiderea documentului Word se face în doua moduri:

- închizând fereastra de document (de exemplu, se apasa butonul Close al ferestrei de document sau se alege File (Fisier) > Close (Închidere).

- î nchizând fereastra programului Word (de exemplu, se apasa butonul Close al programului Word sau se alege File (Fisier) > Exit (Iesire).

La închidere, daca s-au facut modificari în document, Word propune salvarea acestuia, într-o caseta de dialog. Pentru salvare, se apasa butonul Yes (Da).

 5. Imprimarea documentelor

Pentru imprimarea (listarea) documentelor avem în principal doua posibilitati: imprimare imediata si imprimare cu stabilirea în prealabil a optiunilor.

A. Imprimarea imediata a documentului se face cu parametrii de imprimare anterior stabiliti (tipul de hârtie, calitatea imprimarii, etc.), apasând butonul (Print-Imprimare) din bara de instrumente Standard.

Stabilirea parametrilor pentru viitoarele imprimari (de care se tine cont la apasarea butonului ) se face astfel:

Apelam meniul Start – Printers and Faxes (Imprimante si Faxuri);

Clic dreapta pe imprimanta activa si alegem Properties.

Stabilim parametrii doriti pentru imprimare (care depind de modelul de imprimanta), apoi apasam OK.

B. Stabilirea optiunilor înainte de imprimare se face apelând meniul File > Print (sau se tasteaza CTRL+P). În fereastra de dialog Print, se stabilesc parametrii doriti pentru imprimare, apoi se apasa OK.

Dialogul Print, pentru stabilirea optiunilor de imprimare

Prezentam în continuare c â teva optiuni din fereastra Print:

Caseta Name – permite alegerea imprimantei folosite

Butonul Properties – permite stabilirea tipului de hârtie (A4, A5, etc.), a calitatii imprimarii si a altor parametri – în functie de modelul de imprimanta.

Butoanele radio All (Toate paginile), Current page (Pagina curenta), Pages (Paginile) permit stabilirea paginilor care vor fi imprimate.

Caseta Number of copies (Numar de copii) – permite alegerea numarului de exemplare în care se face imprimarea

Caseta Pages per sheet (Pagini pe foaie) – permite stabilirea numarului de pagini din document imprimate pe aceeasi foaie de hârtie.

6. Vizualizarea documentelor

Un document Word poate fi vizualizat în urmatoarele moduri: Normal Web Layout (Aspect pagina web), Print Layout (Aspect pagina imprimata),Outline (Schita), Full Screen (Ecran complet) si Zoom (Panoramare) – accesibile din meniul View (Vizualizare), la care se adauga Print Preview(Previzualizare la imprimare) si Web Page Preview (Previzualizare pagina web) – accesibile din meniul File (Fisier).

•  Normal – permite vizualizarea documentului si a instrumentelor de lucru (butoane, meniuri). Dispar marginile paginilor, iar sfârsiturile de pagina sunt marcate prin linie punctata. Este recomandat când se doreste exclusiv editarea documentului.

•  Web Layout (Aspect pagina web) – afiseaza versiunea web a documentului (ca pagina de Internet).

•  Print Layout (Aspect pagina imprimata) – este cel mai complet mod de vizualizare, în care se observa toate elementele ecranului Word (foaia de lucru si marginile acesteia, butoane, meniuri, etc.).

•  Outline (Schita) - afiseaza structura ierarhica a documentului, formata în principal din titluri (heading) de diferite ranguri (nivele) si textul normal (body text). Afisarea respectiv restrângerea subnivelurilor unui nivel se face prin dublu clic pe marcajul „ + ” respectiv „ – ” din stânga nivelului respectiv. Crearea unui titlu se face folosind stiluri , cum vom arata în lectiile urmatoare.

•  Full Screen (Ecran complet) – afiseaza exclusiv pagina de lucru, pe tot ecranul. Revenirea din acest mod se face tastând ESC sau apasând butonul Close Full Screen (Închidere ecran complet).

•  Zoom (Panoramare) – afiseaza pagina de lucru mai apropiata, pentru a observa anumite detalii, sau mai departata, pentru a avea o imagine de ansamblu. Procentul de scalare (panoramare) se poate alege si folosind caseta Zoom (Panoramare) din bara de instrumente Standard. Pagina de lucru apare mai apropiata, respectiv mai departata cu cât acest procent este mai mare, respectiv mai mic.

•  Alte optiuni de panoramare care apar aici sunt: Page Width (Latimea paginii), Text Width (Latimea textului), Whole Page (Toata pagina) si Two Pages (Doua pagini).

•  Print Preview (Examinare înaintea imprimarii) – Ofera o imagine asupra documentului, asa cum ar arata daca ar fi imprimat. Imaginea este reala, fiind „vazuta” prin softul imprimantei si ne permite sa corectam aspectul final al documentului. Revenirea din acest mod de vizualizare se face tastând ESC sau apasând butonul Close (Închidere).

•  Web Page Preview (Examinare pagina web) – este asemanator cu Web Layout (Aspect pagina web), de aceasta data previzualizarea facându-se în Internet Explorer.

    Dupa ce v-ati informat, hai sa  incerca sa raspundem  la unele  intrebari:

-Jucati-va in echipe:o echipa intreaba si alta  raspunde, apoi se schimba rolurile. Castiga cel care raspunde la mai multe intrebari si mai rapid.

- Utilizind aplicatia  padlet.com dati intrebari referitoare la  Crearea, salvarea, deschiderea, închiderea, listarea, vizualizarea documentelor 

Evaluation

TEST WORD 

1. Pentru a salva un document cu un alt nume trebuie să :

a) Rescriem documentul şi apoi îi dăm alt nume

b) Folosim comanda Save As(Salvare ca)

c) Folosim Windows Explorer pentru a copia documentul într-o locaţie nouă şi apoi îl redenumim

2. Aplicaţia Word nu mai afişează bara de instrumente. Ce s-a întâmplat ?

a) Programul tău a fost infectat de un macro virus

b) Bara de instrumente a fost ştearsă

c) Bara de instrumente a fost deselectată din meniul View(Vizualizare)→Toolbars(Bara de instrumente)

3. Ce elemente ale documentului Word pot fi afişate în culori :

a) doar text

b) doar elemetele grafice

c) toate elementele

4. Fundalul oricărui document Word :

a) Este întodeauna alb

b) Poate avea orice culoare aleasă de dumneavoastră

c) Este culoarea selectată din meniul Options(Opţiuni)

5. În Microsoft Word există bare de meniuri şi instrumente:

a) În dreapta şi în stânga ecranului

b) În partea de sus şi de jos a ecranului

c) În centrul ecranului

6. Care este extensia predefinită cu care se salvează documnetele Word :

a) .txt

b) .wrd

c).doc

7. Care tastă este folosită pentru a muta cursorul din celula curentă în celula alăturată dintr-un tabel :

a) Tab

b) Ctrl+Enter

c) Enter

8. Câte documente diferite puteţi deschide în acelaşi timp :

a) Maxim trei

b) Atât de multe documente câte suportă memoria calculatorului vostru

c) Nu mai multe decât poate afişa Bara de Taskuri

9. Pentru inserarea imaginilor în Word se efectuează paşii :

a) Din meniul Insert→Page Numbers şi se confirmă cu OK

b) Din meniul Insert→Picture→From File, aleg imaginea dorită şi confirm cu Insert

c) Din meniul Insert→Field→Page Contour şi se confirmă cu Apply

10. Pentru a insera un tabel se parcurg următorii paşi :

a) Din meniul Table→Insert Table şi aleg culoarea şi grosimea tabelului ce va fi inserat

b) Din meniul Table→Insert Table şi introduc parametrii necesari inserării tabelului Programul Intel® Teach Instruirea în Societatea cunoaşterii

c) Din meniul Table→Insert Rows and Columns şi introduc parametrii necesari inserării tabelului.

Conclusion

 Daca aveti unele intrebari faceti o listă cu ceea ce doriți să aflați.

Si un bun consultant va este  Internetul  care este un mare ajutor pentru a găsi subiecte de interes. 

 Vă mulțumesc pentru atentie!!!!!!!