Instrumente digitale

Introduction

      Utilizarea TIC în demersul didactic constituie o formă adecvată şi firească în care elevii sunt pregătiţi pentru a se integra într-o societate informatizată, asigurând un avantaj major, atât pentru cadrele didactice cât şi pentru elevi.

      Utilizând resursele TIC, elevii, sub îndrumarea permanentă a profesorului la şcoală sau individual, acasă, pot obţine informaţii necesare pregătirii lecţiilor şi temelor la toate disciplinele informatice, pot selecta surse din Internet care conţin informaţii care să-i ajute în dezvoltarea proiectelor. Programele şcolare în vigoare prevăd ca orele la disciplinele informatice să se desfăşoare cu precădere în laboratorul de informatică. Aceasta permite profesorilor să utilizeze cu succes softurile educaţionale, aplicaţiile software utilitare, tutoriale puse la dispoziţia şcolilor pe diverse site-uri educaţionale .

Task

      Urmează a fi prezentate cîteva resurse care pot fi utile profesorilor cît și elevilor. Vă îndemn să faceți cunoștință cu acestea și să utilizați resursele date în diferite momente ale lecției.

Process

1. Oportunitați oferite de Google Drive ce permite crearea documentelor și colaborarea cu elevii.

  • Foi de calcul au fost utilizate pentru a efectua o autoevaluare a lecției, ce poate fi distribuită selectiv elevilor cu un nivel diferit de cunoștințe. În acest mod verificîm cît de bine a fost asimilat materialul predat. 
  • Formular permite să facem un formular sau test-fulger pentru verificarea cunoștineșe teoretice a temei studiate la lecția precedentă, rezultatele căruia pot fi vizualizate  într-o foaie de calcul bine organizată.

2. Învățarea bazata pe proiecte

  • MindMeister este un instrument de mind-mapping, care poate ajuta elevii să dezvolte și să organizeze diverse idei de proiecte. Această aplicație gratuită încurajează brainstorming de colaborare, în cazul în care elevii pot lucra impreuna pentru a planifica și analiza potențialele proiecte.
  • http://edu.glogster.com/

3. Aplicații online

  • Padlet  permite elevilor să-și exprime cu ușurinţă opiniile pe un subiect comun pe un „avizier” virtual (tabla). Peretele este, de fapt, o pagină web unde utilizatorii publică scurte mesaje conţinând text, imagini, clipuri video şi / sau legături. Poate fi folosit pentru sesiuni de brainstorming, a posta adrese de Internet utile, cuvinte noi, termeni sau comentarii pe o temă dată. Colaboratorii pot fi invitaţi prin e-mail sau cu ajutorul URL–ului.
  • WebQuest-ul o activitate bazata pe formularea de probleme și pe investigație, în care unele sau toate informațiile cu care elevii intra în contact au ca resurse Internetul.
  • Portofoliul electronic, ePortofoliu (ePortfolio), este o colecţie de informaţii în format electronic care descrie educaţia unei persoane, experienţa profesională şi realizările sale.

4. Generatoare de teste

Evaluation

Se propune evaluarea activității didactice de pînă a cunoaște aceste instrumente și după implementarea resurselor date.

Conclusion

      Nivelul performanţei şcolare depinde de metodele de predare/evaluare aplicate. În cazul în care metodele tradiţionale se completează cu metode moderne, care implică noile tehnologii, se constată o creştere a calităţii instruirii şi motivaţiei pentru învăţare.

Teacher Page

Profesor: LuncaČ™ Galina

email: luncas.galina@gmail.com