De geschiedenis van slavernij. Cédric, Rianne, Amber, Tycho.

Introduction

Wij hebben een webquest over slavernij gemaakt. Wij gaan vertellen over: hoe de slaven leefden, hoe de slaven werkten en hoe de slaven woonden. In dit verhaal ben jij in de ogen van een slaaf. Als sommige woorden in de tekst niet kloppen dan komt dat omdat de zinnen automatisch worden vertaald en daardoor kloppen sommige woorden niet.  

Task

Je bent in deze webquest vanuit de ogen van een slaaf. Je moet de problemen oplossen en ervoor zorgen dat de slaaf blijft leven. Je moet ook keuzes maken om andere aspecten van het verhaal te ontgrendelen. De slaaf heet Kembo, maar hij heeft een slaven naam en die naam is nummer: 688. Er staat een WIC-logo op zijn rug gebrandmerkt. We beginnen met het begin van het verhaal voordat de slaaf werd gepakt en dus tot een slaaf werd gemaakt.

Process

Ik was bessen aan het verzamelen en aan het zoeken naar wild. Ik zag een wilde eend in een slootje in de buurt van ons kamp. Ik gooi de speer "SWOESH". De eend wordt doorboord door de speer. Ik trek aan het touw waar de speer aan vast zit. Ik neem de eend mee naar het dorp, maar zodra ik in het dorp aankom hoor ik mensen schreeuwen. Afbeeldingsresultaat voor afrikaanse speer

Zal ik weg rennen? Of helpen in het dorp?

A. Wegrennen. Als je deze optie kiest, lees dan tekst 1.

B. Helpen. Als je deze optie kiest, lees dan tekst 2.

1. Ik hoor hard geschreeuw. Ik ben erg bang en dus ren ik weg. Ik verstop me in de bosjes op 10 minuten lopen van het dorp. Het is diep in de nacht. Ik ben bang. Ik maak de eend klaar door hem te plukken en met het vuurtje die ik heb aangemaakt wordt hij warm. Ik hoor hyena's lachen in de achtergrond, maar ik hoor ook iets anders! Ik hoor mensen stemmen en ze komen deze kant op. Ik verstop me in de bosjes om ervoor te zorgen dat ze me niet zien, maar het is al te laat. De mensen zien mijn vuurtje en komen mijn kant op. Ik probeer weg te rennen, maar de mensen krijgen me te pakken en ze slaan me neer met een rare stok. Alles wordt zwart.

2. Ik hoor de mensen uit mijn stam rennen en schreeuwen. Ik verstop mijn eend in een bosje en ren met mijn speer het kamp in. Er lopen allemaal raar geklede mannen. Ze nemen de vrouwen en jonge mannen mee. De mannen uit onze stam vallen de rare mannen aan, maar ze worden door een soort van stenen die uit stokken komen geraakt. Ik probeer een van de raar geklede mannen aan te vallen maar een andere man slaat me neer. Alles word zwart.

Grafischresultaten voor Afrikaanse stam wordt overvallen door slavenhandelaren

Ik word wakker. Ik ben samen met heel veel mensen van stammen die ik niet ken. Ik hoor de mannen rare dingen zeggen, maar sommige woorden versta ik een beetje. Ik versta driehoek. Ik denk aan een driehoek. Ze praten ook over handel. Ik weet niet wat ze willen maar ik zou zeker niet met die mensen willen handelen. Even later lig ik op een houten ding dat op het water drijft. Ik heb heel veel mensen gezien. Ik weet dat de leider van mijn stam ook ergens op de boot ligt. Ik weet alleen niet waar. Ik zag een gekke tekening op de zijkant van de boot. Ik heb gehoord dat de Nederlandse taal lijkt op mijn taal.

 

Driehoekshandel

Opdracht: Teken het logo van de WIC Kembo zag dat logo op de boot staan ​​en hij wil het onthouden omdat hij denkt dat het belangrijk is.

Kembo heeft een kaart gekregen van een van de andere mensen op de boot. Ik wil naar mijn leider gaan zoeken maar daar komen die gekke mannen weer. De mannen maken mijn handen en voeten aan elkaar vast en ik kan dus niet meer bewegen. 

Welke van de volgende ziekte komt het meest voor?

A. Dysenterie

B. Scheurbuik

C. Pokken

D. Aids

Ik kom er achter dat mijn leider de meest voorkomende ziekte heeft. Hij gaat waarschijnlijk dood, maar er is me verteld dat er nog veel meer mensen doodgaan op dit ding dat men een schip noemt. Ik wil graag weten hoe mijn leider zich voelt.

Afbeeldingsresultaat voor scheurbuik

Welke symptomen heeft de Leider van de stam waar Kembo bij hoort?

A. Opgezwollen tandvlees, huidbloedingen, slap worden.

B. Uitslag, griep, vermoeidheid en zware koorts.

C. Ernstige dageraadsduur er slijm en bloed tussen zit.

De leider van Kembo kan niet meer worden genezen, maar de mensen proberen hem te genezen omdat hij er sterk uitziet. Ze geven hem vruchten. Welke vruchten geven ze hem?

A. Sinaasappel.

B. Gekruide watermeloen.

C. Banaan met nootmuskaat.

D. Citroen.

Ik voel me niet goed. Ik krijg net genoeg te eten om in leven te blijven. Ik heb gehoord dat mijn leider is overleden en dat nog meer mensen uit mijn stam ziek zijn geworden. We zijn al heel lang op dit schip en mensen zeggen dat we bijna aankomen. De reis heeft heel lang geduurd en de rare mannen met de stokken hebben het de hele tijd over een plek genaamd New Amsterdam. We komen aan in Nieuw Amsterdam. Er wordt gezegd dat sommige slaven zijn ontsnapt en dat ze een speciale route hebben genomen om weg te komen. De slaven riepen dat ze naar het westen zijn gegaan en dat daar nog meer mensen wonen. Ik kom er achter dat de term voor mij wordt gebruikt "slaaf" is. Er werd me verteld dat er nog veel meer "slaven" werden verhandeld over de hele wereld.

Welke landen handelden het meeste in slaven?

1 ............................................................................    

2 ............................................................................

3 ............................................................................           

4 ............................................................................

We gaan nu naar een soort van stenen open plek. Er staan veel blanke mensen. Ik word verhandeld aan een rare dikke man en wordt meegenomen aan een touw, mijn handen zijn vastgemaakt. We lopen heel lang, we komen aan in een soort van bos met rare planten. Er zijn veel bruine mensen die vruchten uit de bomen halen met gekke scherpe stokken, die een beetje lijken op speren. Zij halen gele vruchten uit de boom en leggen de vruchten in een mand. Later worden de manden meegenomen naar een groot gebouw. Er wordt gezegd dat de slaven die wegrennen "Marrons" worden genoemd en dat die gestraft worden.

Wat moet de slavenbaas doen om te zorgen dat de slaven niet ontsnapten.

....................................................................................................................................

Ik heb een plan. Om te ontsnappen uit deze plek.Afbeeldingsresultaat voor slaven werken op een plantage

Welk plan vind je dat Kembo moet volgen? 

A. In de nacht wegrennen. Lees verhaal 1.

B. Overdag als ik aan het werk ben het touw doorsnijden en weg rennen. Lees verhaal 2.

1. Ik wacht tot diep in de nacht en dan maak ik mijn touw los en spring ik door het raam. Er staan ​​bewakers maar ze zien en horen me niet, omdat ze in slaap zijn gevallen. Ik ben het bos in gerend en ik kom allemaal andere mensen tegen. De mensen willen uit Amerika komen en weer naar hun eigen stam. Ik ga met ze mee en ik hoor nu ook in de groep die bestaat uit 18 andere slaven. 

2. Ik heb mijn touw bijna doorgesneden maar toen kwam er een bewaker aan. Ik ren weg van de bewaker maar er komen steeds meer bewakers aan. Ik wordt al snel gepakt en gemarteld omdat ik weg ging rennen. Ze noemde me een Marron en ik werd elke dag gemarteld. Ik ben hier nu al 3 maanden en ik ben ziek. Ik heb geen eten en ik moet hard werken. Dit is waar mijn reis eindigt. Dit is de foute optie. Lees optie 1 en ga verder.

De mensen in de stam proberen uit Amerika te komen. Ze willen terug naar hun oude stammen en hun willen nooit meer gemarteld worden. Ze hebben een plan om een ​​boot te bouwen en om weg te gaan. Ik kreeg speciale medicinale drankjes om ervoor te zorgen dat ik niet ziek werd tijdens de reis. Maar op de dag voor vertrek werden we allemaal gepakt. We werden weer terug gebracht naar de plantages. 

Na jaren werken op de plantages, gebeurde er iets bijzonders. Ik mocht me vrij kopen en dan hoef ik helemaal niet meer te werken. Ik zal die planten nooit meer zien. De planten zullen nooit meer in mijn handen snijden. Ik krijg geen straf meer. Dit wordt een begin van een nieuw leven! Ik woon nu in New Amsterdam in een zelf gebouwd huisje en ik heb een vrouw ontmoet waarmee ik kinderen zal krijgen. Ik leef hier nog lang en gelukkig.

 

De laatste opdracht: Je gaat een memorie doen over slaven. Jullie krijgen per groepje 1 blad en die moeten jullie uitknippen. Kom naar ons toe om een blaadje te halen.

Link naar de pdf van de memorie.

Antwoord model memorie.

 

Evaluation

Je gaat voor jezelf vragen en meningen over onze webquest bedenken. Wij gaan daarna de beurt geven aan mensen uit de klas. Wij gaan proberen antwoord te geven op de vragen. 

Antwoorden webquest.

Conclusion

Schrijf op wat je hebt geleerd en wat je vond van onze webquest. Schrijf de plus en min punten op.

Credits

Webquest getypt door Tycho. Vragen bedacht door Rianne, Amber, Tycho en Cédric. Memorie gemaakt door Cédric, Rianne en Amber. Verhaal bedacht door Tycho. Tekst verbeterd door Rianne en Cédric.