Το δημοκρατικό πολίτευμα σταθεροποιείται - Ο Περικλής και το δημοκρατικό πολίτευμα

Introduction

Καλώς ήρθατε στο μάθημα WebQuest σχετικά με την πίστη στο δημοκρατικό πολίτευμα στην αρχαία Αθήνα! Σε αυτό το μάθημα, θα εξερευνήσουμε την πολιτική ζωή της Αθήνας μετά τη λήξη των Περσικών πολέμων και την εξέλιξή της προς ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Θα διαπραγματευτούμε τους πρωταγωνιστές αυτής της περιόδου, όπως ο Μιλτιάδης, ο Θεμιστοκλής, ο Κίμων και ο Περικλής, και την επίδρασή τους στην εξέλιξη του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Task

Οι μαθητές επιδιώκεται:

 •  να γνωρίζουν την πορεία της εξέλιξης του αθηναϊκού πολιτεύματος από τη λήξη των Περσικών πολέμων μέχρι την εποχή του Περικλή.
 • Να συλλάβουν τη σημασία της προσωπικότητας στη διαμόρφωση αυτού του πολιτεύματος.
 • Να κατανοήσουν πλήρως την έννοια της Δημοκρατίας. • Να κατανοήσουν τα κύρια χαρακτηριστικά της πολιτικής του Περικλή.
Process

Ομάδα 1:

Οι Αρχηγοί της Αρχαίας Αθήνας Σκοπός της ομάδας αυτής είναι να εξερευνήσει τους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής της αρχαίας Αθήνας, όπως οι Μιλτιάδης, Θεμιστοκλής, Κίμων και Περικλής. Καθένας από αυτούς έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μετάβαση προς το δημοκρατικό πολίτευμα. Οι μαθητές θα αναζητήσουν πληροφορίες για τη ζωή, τις πολιτικές πεποιθήσεις και τις πράξεις αυτών των προσώπων.

σύνδεσμοι:

 

Ομάδα 2:

Η Εξέλιξη του Δημοκρατικού Πολιτεύματος Η ομάδα αυτή θα ερευνήσει την εξέλιξη του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Αθήνα μετά τη λήξη των Περσικών πολέμων. Θα επικεντρωθεί στα μέτρα που λήφθηκαν για τη διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος και στις πρακτικές που ακολουθήθηκαν για την ανάπτυξη της δημοκρατίας.

Σύνδεσμοι:

 • https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CF%8A%CE%B….

 • https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%82

 • σχολικό εγχειρίδιο       http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2290/Istoria_A-Gymnasiou_html-empl/index_05_02.html

 • http://photodentro.edu.gr/v/item/video/8522/441

 • παράθεμα

  Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ, ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΓΕΤΗΣ

  Ο Περικλής είχε μεγάλο κύρος και μεγάλες ικανότητες, και αποδείχτηκε φανερότατα ανώτερος χρημάτων. Ήταν γι’ αυτό σε θέση να συγκρατεί το λαό, χωρίς να περιορίζει την ελευθερία του. Δεν παρασυρόταν από τον λαό, αλλά εκείνος τον καθοδηγούσε. Δεν προσπαθούσε να αποκτήσει επιρροή με παράνομα μέσα και δεν κολάκευε το πλήθος με ρητορείες και είχε τόσο μεγάλο κύρος, ώστε μπορούσε να τους εναντιωθεί και να προκαλέσει την οργή τους. Όταν καταλάβαινε ότι οι συμπολίτες του, από υπεροψία, γίνονταν υπερβολικά τολμηροί, ενώ δεν το επέτρεπαν οι περιστάσεις, τους συγκρατούσε φοβίζοντάς τους με τα λόγια του κι όταν τους έβλεπε φοβισμένους χωρίς λόγο, τους έδινε θάρρος. Έτσι η πολιτεία φαινομενικά ήταν δημοκρατία, ενώ πραγματικά την κυβερνούσε ο πρώτος της πολίτης.

  Θουκυδίδης Β, 65 (μετ. Άγγ. Βλάχου)

   

 

 

Ομάδα 3:

Η Πίστη στη Δημοκρατία Η ομάδα αυτή θα ερευνήσει την πίστη των πολιτών της αρχαίας Αθήνας στο δημοκρατικό πολίτευμα. Θα εξετάσει τις δηλώσεις και τις πράξεις των πολιτικών αρχηγών, όπως ο Περικλής, και την αντίδραση του λαού σε αυτές.

σύνδεσμοι: