Τα συστατικά των τροφών

Introduction

   Το σενάριο μπορεί να αξιοποιηθεί από μαθητές της Τετάρτης ως και της Έκτης δημοτικού. Θέμα του είναι τα συστατικά των τροφών και σημασία της ισορροπημένης διατροφής. Στηρίζεται σε αρχές της εποικοδομητικής προσέγγισης. Ακολουθείται ένα μοντέλο καθοδηγούμενης διερεύνησης-ανακάλυψης με έμφαση στη συμμετοχική και συνεργατική μάθηση. Οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες με δραστηριότητες αξιοποιώντας το παιδαγωγικό περιβάλλον των ΤΠΕ στην εκπαίδευση.

Task

Σαν εργασίες δίνονται τρία παιχνίδια, ένα Quiz, ένα σταυρόλεξο και μία αντιστοίχιση μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης. Το λογισμικό ανάπτυξης της έκφρασης και δημιουργικότητας «hot potatoes» μας δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ομάδες με τους μαθητές, να συνεργαστούν, να συγκρίνουν αποτελέσματα και όλοι μαζί να ανακαλύψουμε τη γνώση. Αφού ολοκληρωθούν τα επιμορφωτικά παιχνίδια θα δοθεί ένα ερωτηματολόγιο στον κάθε μαθητή (ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ) ώστε να προβληματιστεί και να συζητήσει δημιουργικά ακόμη και με τους γονείς του για θέματα που αφορούν τις διατροφικές του συνήθειες.

 

Process

Το μάθημα ξεκινά με τον εκπαιδευτικό να απευθύνει το λόγο στους μαθητές ρωτώντας τους τι γνωρίζουν για την διατροφή και ποια είναι τα αγαπημένα τους φαγητά. Αφού οι εκπαιδευόμενοι εκθέσουν τις απόψεις τους και αρχίσει ο διάλογος, χρησιμοποιούμε τον προβολέα του εργαστηρίου για την παρουσίαση ενός αρχείου διαφανειών, μέσω της εφαρμογής Microsoft PowerPoint, με τίτλο «Τα θρεπτικά συστατικά των τροφών» προκειμένου οι μαθητές να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με ορισμούς σχετικούς με την τροφή και το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου. Ακολουθούν ένα σύντομο βίντεο και μία μικρή παρουσίαση με τη χρήση web 2.0 τεχνολογιών. Το πρώτο έχει τίτλο «Το πιάτο της υγιεινής διατροφής»  το οποίο έχει επιμεληθεί η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Δουβόγιαννη Πηνελόπη και έχει αναρτηθεί στην εφαρμογή YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=cGR-chVKiV8), ενώ η δεύτερη αποτελεί έργο της χρήστη Maria Emmanuil που εκδόθηκε στις 25/02/2015 στο prezi (https://prezi.com/fwacdol-wade/presentation/). Αμφότερα παρουσιάζουν με τρόπο απλό και κατανοητό την αξία της ισορροπημένης διατροφής καθώς επίσης και τις γενικότερες αναλογίες θρεπτικών συστατικών που θα ήταν καλό να επιλέγουμε ημερησίως για να είμαστε υγιείς. Θα σταθούμε περισσότερο στη δεύτερη εφαρμογή, όπου μαζί με τους μαθητές θα επιλέγουμε  τα σύννεφα που περιέχουν πληροφορίες για κάθε διατροφική ομάδα και μαζί θα ανακαλύπτουμε τις ιδιαιτερότητές κάθε μίας. Έτσι, μέσω της συζήτησης θα ενεργοποιηθεί η κριτική ικανότητα των νεαρών εκπαιδευομένων και το μάθημα θα αποκτήσει περισσότερο ενδιαφέρον. Πριν το διάλειμμα, για να χαλαρώσουν από τη συνεχή ροή πληροφοριών οι μαθητές, θα δούμε ένα μεταφρασμένο βίντεο-παραμύθι με τίτλο «Θυμωμένα Λαχανικά» χρησιμοποιώντας εκ νέου την εφαρμογή YouTube (συγγραφέας: CLAUDIO GOBBETTI, εικονογράφηση: DIYANA NIKOLOVA, μετάφραση: Ράνια Τζιαβήρη) διάρκειας περίπου επτά λεπτών (https://www.youtube.com/watch?v=bOXbLtvrgCQ) στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται τα απαραίτητα σε κάθε διατροφή λαχανικά. Με την επιστροφή στο εργαστήριο θα δούμε στον προβολέα ένα ακόμη βίντεο μικρής διάρκειας που ασχολείται με την τροφική πυραμίδα (https://www.youtube.com/watch?v=BoOPz-4Sou8). Εκεί παρουσιάζονται, με τρόπο πιο ευχάριστο, οι ποσότητες κάθε διατροφικού στοιχείου που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά ώστε να διατηρηθούμε σε καλή φυσική κατάσταση, υγιείς και να αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα όπως παχυσαρκία, αυξημένο σάκχαρο κ.α. Μετά από όσα έχουμε δει και συζητήσει όλοι μαζί, ήρθε η ώρα της ομαδικής εργασίας στους υπολογιστές. Quiz, Σταυρόλεξο και αντιστοίχιση είναι τρία παιχνίδια του λογισμικού ανάπτυξης της έκφρασης και δημιουργικότητας «hot potatoes» που τα μέλη των 5 ομάδων θα συνεργαστούν για να συγκεντρώσουν την μεγαλύτερη βαθμολογία. Αφού ολοκληρωθούν τα επιμορφωτικά παιχνίδια θα δοθεί ένα ερωτηματολόγιο στον κάθε μαθητή (ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ) και όταν όλοι ολοκληρώσουν τις απαντήσεις τους, θα συζητήσουμε όλοι μαζί τις εντυπώσεις μας για όλα αυτά που είδαμε και μάθαμε σχετικά με την διατροφή.

Evaluation

Δίνεται η παρακάτω Rubric αξιολόγησης Ιστοεξερευνήσεων

 

Ανεπαρκές

Μέτριο

Καλό

Πολύ Καλό

Αισθητική της ιστοεξερεύνησης

 

Μορφή και Εμφάνιση

Υπάρχουν πολύ λίγα (ή καθόλου) γραφικά. Δεν υπάρχει ποικιλία στην μορφοποίηση.

Τα γραφικά στοιχεία των ιστοσελίδων κάποιες φορές βοηθούν στην κατανόηση εννοιών και ιδεών. Υπάρχει μικρή ποικιλία.

Τα γραφικά χρησιμοποιούνται με κατάλληλο τρόπο έτσι ώστε να βοηθούν την κατανόηση. Γίνεται σωστή χρήση της μορφοποίησης (χρώματα, γράμματα μεγέθη)

Η χρήση των γραφικών γίνεται με εξαιρετικό τρόπο προσθέτοντας στην κατανόηση. Η προτεινόμενη μορφοποίηση είναι εξαιρετική.

Πλοήγηση και Συνοχή

Η πλοήγηση μέσα στο μάθημα αυτό είναι ασαφής. Δεν υπάρχει πάντα η δυνατότητα να γυρίσεις πίσω Υπάρχει δυσκολία στην εμφάνιση εργαλείων μπάρας και στην κατανόηση σύμβολων.

Σε μερικά σημεία ο μαθητής μπορεί να χαθεί και να μην ξέρει πώς να συνεχίσει.

Είναι εύκολο να πλοηγηθείς μέσα στο μάθημα αυτό και πάντα ξέρεις που θα πρέπει να πας. Υπάρχει χάρτης πλοήγησης.

Η πλοήγηση στο μάθημα αυτό είναι γρήγορη, εύκολη και κατανοητή. Υπάρχει πάντα μπάρα εργαλείων και ο μαθητής ξέρει κάθε φορά που βρίσκεται. Παρέχεται βοήθεια.

Τεχνική Αρτιότητα

Υπάρχουν τουλάχιστον 5 σύνδεσμοι που δεν λειτουργούν ή δεν υπάρχουν πια, γραφικά/εικόνες που δεν εμφανίζονται. Υπάρχουν τυπογραφικά ή γραμματικά λάθη.

Υπάρχουν κάποιοι σύνδεσμοι  που δεν λειτουργούν, γραφικά/εικόνες που δεν εμφανίζονται ή /και υπάρχουν επίσης κάποια γραμματικά λάθη.

Τα περισσότερα γραφικά εμφανίζονται κανονικά, όλες οι σύνδεσμοι λειτουργούν κανονικά και δεν υπάρχουν γραμματικά ή τυπογραφικά λάθη.

Όλοι οι σύνδεσμοι λειτουργούν κανονικά και τα γραφικά εμφανίζονται σωστά. Δεν υπάρχουν γραμματικά ή τυπογραφικά λάθη.

Εισαγωγή

 

Εμπλοκή και κινητοποίηση των μαθητών

Το προτεινόμενο σενάριο δεν έχει καμία σχέση με τα ενδιαφέροντα των μαθητών και εστιάζει κυρίως σε αποσπασματικά γεγονότα χωρίς κοινωνικές αναφορές.

Το προτεινόμενο σενάριο συνδέεται λίγο με τα ενδιαφέροντα των μαθητών.

Το προτεινόμενο σενάριο συνδέεται με τα ενδιαφέροντα και τους στόχους των μαθητών. Το

ερώτημα/πρόβλημα  που θέτει είναι ελκυστικό για τους μαθητές.

Το προτεινόμενο σενάριο συνδέεται άμεσα με τα ενδιαφέροντα των μαθητών. Το ερώτημα/πρόβλημα που θέτει είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τους μαθητές.

Σαφήνεια στην περιγραφή του περιεχομένου

Η εισαγωγή δεν προετοιμάζει επαρκώς τους μαθητές για το τι θα ακολουθήσει. Δεν βασίζεται στην προηγούμενη γνώση/εμπειρία τους.

Η εισαγωγή έχει χαλαρή σύνδεση με το πραγματικό περιεχόμενο του σεναρίου.

Η εισαγωγή έχει μια σχετική αναφορά στην πρότερη γνώση των μαθητών και τους προετοιμάζει αποτελεσματικά για το τι θα ακολουθήσει.

Η εισαγωγή συνδέει την πρότερη γνώση των μαθητών με το θέμα του σεναρίου και τους προετοιμάζει αποτελεσματικά για την συνέχεια.

 

Στόχος

Σχέση με το αναλυτικό πρόγραμμα

Δεν συνδέεται καθόλου με το αναλυτικό πρόγραμμα.

Οι προτεινόμενες δραστηριότητες συνδέονται με δεξιότητες του αναλυτικού προγράμματος αλλά δεν υπάρχει καθαρή σύνδεση με αντίστοιχες διδακτικές ενότητες.

Οι προτεινόμενες δραστηριότητες συνδέονται με δεξιότητες και γνωστικούς στόχους του αναλυτικού προγράμματος.

Υπάρχει άμεση αντιστοιχία στους προτεινόμενους στόχους, το αναλυτικό πρόγραμμα και τις διδακτικές ενότητες.

Χαρακτηρισμός του στόχου ως προς τις γνωστικές του απαιτήσεις

Η εκπόνηση του σεναρίου στοχεύει στην κατανόηση ή

ανάκληση πληροφοριών που

διατίθενται στις

προτεινόμενες ιστοσελίδες και απαιτεί απλά απάντηση ερωτήσεων γνωστικού τύπου.

Η εκπόνηση του σεναρίου απαιτεί την σύνθεση πληροφοριών από πολλές πηγές αλλά το έργο αυτό έχει πολύ μικρή σχέση με τα ενδιαφέροντα των μαθητών.

Η εκπόνηση του σεναρίου απαιτεί σύνθεση πολλών πηγών, αξιολόγηση, γενίκευση και διατύπωση επιχειρημάτων.

Η εκπόνηση του σεναρίου απαιτεί σύνθεση πολλών πηγών, αξιολόγηση, γενίκευση και διατύπωση επιχειρημάτων. Το αποτέλεσμα αυτής της εργασίας είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα ενδιαφέροντα των μαθητών και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη ζωή τους.

Διαδικασία

Σαφήνεια της περιγραφής των εργασιών

Η διαδικασία που προτείνεται να ακολουθήσουν οι μαθητές δεν είναι καθαρά διατυπωμένη. Χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις.

Δίνονται κατευθύνσεις αλλά κάποια σημαντικά στοιχεία απουσιάζουν από τις οδηγίες.

Δίνονται σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση του έργου.

Κάθε βήμα της διαδικασίας ορίζεται με σαφήνεια και ο μαθητής μπορεί να παρακολουθήσει σε ποιο σημείο βρίσκεται κάθε φορά.

Υποστήριξη μαθητών με βάση τις ανάγκες τους

Η διαδικασία δεν διαθέτει στρατηγική ανάπτυξης και υποστηρικτικά εργαλεία οργάνωσης ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για την εκπόνηση των δραστηριοτήτων. Οι δραστηριότητες που προτείνονται είναι ασύνδετες μεταξύ τους και βοηθούν πολύ λίγο στην επίτευξη του στόχου.

Υπάρχουν δείγματα στρατηγικής ανάπτυξης και εργαλείων οργάνωσης της εργασίας των μαθητών. Δεν διασφαλίζουν όμως την επιτυχή υλοποίηση του στόχου.

Η προτεινόμενη στρατηγική ανάπτυξης καθώς και τα εργαλεία οργάνωσης που προτείνονται υποστηρίζουν σχετικά την απόκτηση της απαραίτητης γνώσης για την υλοποίηση του στόχου. Οι δραστηριότητες οδηγούν τους μαθητές σταδιακά από το χαμηλότερο στο υψηλότερο επίπεδο γνώσης.

Η προτεινόμενη στρατηγική ανάπτυξης καθώς και τα εργαλεία οργάνωση που προτείνονται υποστηρίζουν την απόκτηση τη απαραίτητης γνώσης. Μαθητές με διαφορετικό επίπεδο γνώσης και ικανότητας μπορούν να υλοποιήσουν την δραστηριότητα.

Ποικιλία δραστηριοτήτων

Οι δραστηριότητες έχουν λίγα βήματα, είναι φτωχές σε περιεχόμενο και δεν ξεχωρίζουν ρόλους στην ομάδα.

Υπάρχουν διαφορετικές δραστηριότητες με διαφοροποίηση ρόλων μέσα στην ομάδα αλλά είναι απλοϊκές.

Διαφορετικοί ρόλοι ανατίθενται στους μαθητές έτσι ώστε να γίνουν κατανοητές οι διαφορετικές όψεις του έργου και αυτή η διαφοροποίηση είναι λειτουργική για την υλοποίηση του έργου. Οι

Υπάρχει ποικιλία δραστηριοτήτων οι οποίες είναι εμπλουτισμένες με άφθονο και ελκυστικό υλικό. Οι δραστηριότητες είναι συνεκτικά συνδεδεμένες. Η εκτέλεση τους απαιτεί την διαφοροποίηση ρόλων  μέσα στην ομάδα.

 

 

 

 

δραστηριότητες υπηρετούν αποτελεσματικά το στόχο.

 

Πηγές

Συνάφεια και επάρκεια των πηγών για την εκτέλεση της εργασίας

Δεν παρέχονται επαρκείς πηγές για την εκτέλεση του έργου ή οι πηγές είναι τόσες πολλές και χωρίς ιδιαίτερη σημασία που δεν μπορεί κανείς να τις χρησιμοποιήσεις στον προσδοκώμενο χρόνο.

Κάποιες πηγές είναι άσχετες.

Υπάρχουν κάποιες πηγές οι οποίες συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου. Κάποιες πηγές είναι άσχετες με το θέμα. Δεν υπάρχει όμως επαρκές εύρος πληροφοριών.

Υπάρχει καθαρή και σαφής σύνδεση των περισσότερων πηγών με το σενάριο με ικανοποιητική πολυμεσική μορφή. Οι πηγές είναι σύμφωνες με το επίπεδο της τάξης και επαρκείς ώστε να καλύψουν το θέμα του σεναρίου.

Υπάρχει καθαρή και σαφής σύνδεση όλων των πηγών με το σενάριο. Κάθε πηγή έχει τη δική της αξία.

Αξιοπιστία

πηγών

Οι πηγές έχουν πολύ χαμηλή αξιοπιστία. Η προέλευση της πληροφορίας δεν είναι πάντοτε σαφής.

Οι πηγές είναι ενυπόγραφες και το περιεχόμενό τους ακριβές. Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι σε κάποιες περιπτώσεις υποκειμενικές.

Οι πηγές είναι αξιόλογες με

ακριβή και αντικειμενική παρουσίαση των πληροφοριών.

Οι προτεινόμενες πηγές είναι ενυπόγραφες, ακριβείς, με αντικειμενική και πολύπλευρη παρουσίαση των θεμάτων τους.

Ποιότητα των πηγών συγκρινόμενες με διαθέσιμες συμβατικές πηγές

Οι παρεχόμενες πληροφορίες μέσω των προτεινόμενων ιστοσελίδων είναι προσιτές στους μαθητές και μέσω μίας εγκυκλοπαίδειας.

Κάποιες από τις παρεχόμενες πληροφορίες είναι προσιτές στους μαθητές μόνο με την χρήση του Διαδικτύου.

Οι πληροφορίες μέσω

Διαδικτύου είναι μοναδικές και ιδιαίτερα σημαντικές για

την εκπόνηση του σεναρίου.

Όλες οι προτεινόμενες δικτυακές πηγές παρέχουν σημαντικές πληροφορίες και υποστηρίζουν την βαθύτερη κατανόηση.

Αξιολόγηση

Σαφήνεια των κριτηρίων αξιολόγησης

Δεν δίνονται κριτήρια αξιολόγησης

Περιγράφονται μερικά κριτήρια αξιολόγησης

Περιγράφονται με σαφήνεια τα κριτήρια αξιολόγησης. Η αξιολόγηση είναι ποιοτική και ποσοτική

Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι καθαρά ορισμένα στη μορφή πίνακα περιγραφικής αξιολόγησης και αξιολογούν  επαρκώς τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες των μαθητών για την εκπόνηση της σεναρίου.

 

Conclusion

Αξιολογήστε κάθε πεδίο της ιστοεξερεύνησης

Αισθητική της ιστοεξερεύνησης

Ανεπαρκές

Μέτριο

Καλό

Πολύ Καλό

Εισαγωγή

Ανεπαρκές

Μέτριο

Καλό

Πολύ Καλό

Στόχος

Ανεπαρκές

Μέτριο

Καλό

Πολύ Καλό

Διαδικασία

Ανεπαρκές

Μέτριο

Καλό

Πολύ Καλό

Πηγές

Ανεπαρκές

Μέτριο

Καλό

Πολύ Καλό

Αξιολόγηση

Ανεπαρκές

Μέτριο

Καλό

Πολύ Καλό

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:

* Ανεπαρκές =1

  Μέτριο=2

  Καλό=3

  Πολύ Καλό=4

 

 

 

 

Teacher Page

Διδάσκων: Παπούλιας Αθανάσιος

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 69xxxxxxxx

E-mail: aaaa@gmail.com