Transformări fizico-chimice ale alimentelor în tubul digestiv

Introduction

   

    De fiecare data cand mancam declansam un lant de reactii chimice. Procesul de digestie începe de fapt în cavitatea bucala, unde mâncarea este amestecată cu saliva, care conține un 'lubrefiant' pentru a ușura transportul mâncarii și enzime cu care digeră hrana parțial.

  Amilaza salivară inițiază digestia principalei surse de hidrați de carbon, adică a amidonului, în molecule glucidice mai mici. Esofagul transportă mâncarea în stomac prin contractți asemanatoare unor unde. În stomac, hrana este amestecată cu sucul gastric. Acesta conține acid gastric, mucus, enzime proteolitice care digeră proteinele, enzime lipolitice implicate în digestia lipidelor. Acidul clorhidric produs în stomac în portiunea fornixului și a corpului gastric are rolul de a acidifia mediul gastric, omorând astfel cea mai mare parte din microbii înghititi. Alt rol al acidului este de a facilita digestia gastrică a proteinelor, enzima gastrică implicată, pepsina, având actiune optima la pH acid.

  Din punct de vedere chimic, pH-ul măsoara aciditatea unui produs. PH>7 produsul este bazic (alcalin), pH. = 7 este neutru, când acizii și bazele sunt in echilibru. Organismul "nu scapă" de această regulă pentru că functionarea sa este strâns legată de acest echilibru acido-bazic. Astfel, un corp sănătos este mai degrabă bazic, cu o valoare a pH-ului intre 7,5 si 9.

Te trezești in timpul nopții că te doare stomacul? Te supară digestia?

Multe persoane asociază aceste senzații neplăcute cu mesele copioase, foarte bogate in grăsimi, in timp ce altele resimt o durere care apare noaptea și care perturbă somnul din cauza stresului puternic la care sunt supuse zilnic. Stomacul este un organ care prezintă secreții foarte acide (pH~1) valoarea aceasta a pH-ului fiind legatǎ de funcțiile sale digestive. În timpul digestiei, alimentele sunt prelucrate și cu ajutorul bilei și a sucului pancreatic (pH≈1). Arsurile pe care le simțim uneori în stomac se datoresc creșterii aciditǎții.

Când apar senzatiile de disconfort abdominal?

Ce se intamplă mai exact?

  In cazul unui tranzit intestinal lent, toxinele rezultate in urma descompunerii raman prea mult timp la nivelul intestinului gros si pot fi absorbite in organism. De asemenea, intestinul inmagazinează resturile alimentelor consumate mai multe zile, deci e normală senzatia de greutate in abdomen. Atunci când alimentele tranzitează tubul digestiv intr-un interval de 48-72 ore, vorbim despre un tranzit intestinal lent. In cazul unei durate de peste 72 de ore, vorbim deja despre constipație.

Te simți frecvent iritabil sau ai de multe ori dureri de cap? Ai pielea uscată și părul, unghiile fragile sau crampe musculare în mod regulat?

Acestea sunt doar câteva dintre simptomele comune de a avea niveluri excesive de acid in organism. Și asta nu e tot. Persoanele care suferă de aciditate in organism semnalează, de asemenea modificări ale dispoziției, erupții cutanate, greață și deshidratare. Ei suferă, de asemenea, de afte bucale, gingii umflate și fisurarea la colțul buzelor. Aceste simptome sunt atât de comune că prima reactie a persoanei care suferă de oricare din simptomele enumerate mai sus, este sa ia o pastilă.

Task

Ai remarcat că la unele alimente pe care le consumi, stomacul tău reacționează urât și-ți dă semnale că este timpul sa eviti acele mancaruri. E timpul să dăm mai multă importanță alimentației si implicit digestiei sănătoase.

Te-ai gândit vreodată ce alimente fac rău sistemului digestiv?

Prin activitățile pe care le vom desfasura , veti afla in mod real ca este timpul să dăm mai multă importanță alimentației si implicit digestiei sănătoase. 

 Joc de rol:

  • Doi colegi de clasă se intalnesc la școală, unul dintre ei ii spune celuilalt că in noaptea respectivă a avut o problemă de sănătate. A mâncat mai târziu, mâncarea nu a fost digerată, in toiul nopții l-a apucat o durere foarte mare de stomac și avea arsuri insuportabile.
  • Sarcina de lucru:
  • Identificati cauzele care au condus la afectiunea digestiva suferită de persoana din jocul de rol propus.
  • După completarea părților 1, 2 si 3 vei putea utiliza rezultatele pentru a intocmi o dietă sănătoasă si ca o concluzie generala să intocmesti un ghid cu "Sfaturi pentru o digestie mai bună".
  • sa verifici corectitudinea datelor tale din tabel .
  • Completați " Jurnalul de reflecție"
  • Având la dispozitie alimentele de mai jos, realizati o dietă sănătoasă pentru o zi: carne de pui, iaurt, soia, mere, salată verde orez, alb, ciocolată, pește, cartofi, usturoi, rosii, carne de vită, castravete, produse de patiserie, coca-cola, plată apă, porumb fiert, supă instant.
  • Surse de informații:
  • Echilibrul alimentar se construiește zilnic, oferindu-i organismului tău toate substanțele de care acesta are nevoie, in proporții corecte. Cu siguranță iți amintești de piramida alimentară despre care ai inceput să inveți incă din școala primară. In cadrul ei, alimentele sunt grupate in funcție de importanța anumitor grupe in dieta noastră. Cu cât se urcă spre vârful piramidei, cu atât acele alimente trebuie consumate mai rar și in cantități mai mici!

  Având la dispoziție site-urile indicate ca surse, dar și alte surse Internet, identificați cauzele producerii arsurilor stomacale, a refluxului gastro-esofagian, identificati cauzele si simptomele de hiperaciditate.

a) http://www.unica.ro/detalii-articole/articole/arsuri-stomac-7.htm http://sanatate.acasa.ro/boli-860/arsurile-la-stomac-o-durere-ascunsa-8991.htm

 b) http://www.sfatulmedicului.ro/Refluxul-gastroesofagian/boala-de-reflux-… http://ligiapop.com/2010/04/06/remedii-pentru-arsuri-la-stomac-sau-refl…

c) http://www.sfatulmedicului.ro/ http://www.monitorulsv.ro/Sanatate/2008-03-08/Hiperaciditatea-gastrica,simptome-si-tratamente

 

Process

Va veti imparti în grupe de câte 3.

Grupele 1, 4, 7 10 vor determina simptomele si cauzele arsurilor stomacale;

Grupele 2,5, 8 simptomele si cauzele RGE,

Grupele 3, 6, 9 vor determina simptomele si cauzele producerii hiperaciditatii.

Pentru a identifica care sunt alimentele neprietenoase sistemului tău digestiv trebuie :

  • să stabilești ce este digestia si ce rol au acizii in digestie, care sunt factorii importanți in digestie.
  • sa realizezi un proiect de comparare a eficacității mai multor tipuri de alimente.

Fiecare grupă va expune rezultatele exercitiului intregii clase.

Completați tabelul următor identificând alimentele care produc aciditate, bazicitate sau sunt neutre:

 

 

Alimente care reactioneaza 100% ca baze

Alimente care reactioneaza 100% ca acizi (produc aciditat)

Alimente neutre

 

 

 

 

 

 

 

Partea a 2-a: Ce reprezintă pH-ul alimentelor?

Informație: Din punct de vedere chimic, pH-ul măsoară aciditatea unui produs. pH>7 produsul este bazic (alcalin), ph.

 

 

Completare tabel:

 

Nr crt

Alimente

Ph

Caracter acido-bazic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                  Acid vs alcaline

Iată care sunt cele 6 grupe de alimente, incepând din varful piramidei:

Dulciurile – Grăsimile: dulciurile, untul, carnea grasa, biscuitii, prajiturile, zaharul si altele. Toate acestea se afla in varful piramidei pentru ca trebuie sa fie consumate in cantitati mici, cu moderatie.

2. Carnea - Carnea de pui, peștele, carnea roșie trebuie consumate moderat, pentru o dietă echilibrată.

3. Lactate- Laptele si produsele din lapte sunt importante pentru sănătatea noastră și este bine să le consumăm in mod regulat. Lactatle si carnea sunt bogate in proteine, minerale si vitamine. Pentru o bună functionare a organismului nostru este recomandat să consumăm zilnic anumite produse alimentare din aceste grupe. Incearcă totuși să alegi lactalele degresate și carnea cât mai slabă. Optează pentru carnea albă in locul celei roșii.

. 4. Fructele - Fructele proaspete au toate vitaminele de care avem nevoie, așa că este indicat să le consumam de cate ori avem ocazia. Trebuie insă să ne ferim de cele in conserve, pentru că acelea conțin zahar, iar zaharul, in cantități mari, ne poate afecta sănătatea.

5. Legumele - Legumele nu ar trebui să lipsească din dieta noastra zilnica! Fructele si legumele sunt ideale si indispensabile intr-o dietă sănătoasă. Proaspete sau congelate, gătite sau crude, ele sunt bogate in apa, vitamine, antioxdanti, minerale si fibre.

6. Cerealele - Pâinea, cerealele integrale, orezul, cartofii - sunt de nelipsit din alimentația noastră zilnică. sunt bogate în fibre. Fibrele sunt caracterizate in principal prin prezența glucidelor complexe cum ar fi amidonul, care este o sursă de energie.

Evaluation

Sugestiile pentru evaluarea formativă și sumativă a elevilor sunt următoarele:

a) Înțelegerea termenilor și a conceptelor propuse

b) Respectarea termenelor limită asumate.

c) Calitatea regăsirii informațiilor/cercetărilor efectuate

d) Claritate în prezentarea informațiilor selecționate.

e) Participarea în diferite etape ale activității

 f) Putere de argumentare.

 g) Justificarea opiniilor.

 h) Calitatea prezentării finale

 Strategia de evaluare:

 

Evaluarea se bazează pe instrumente de evaluare, prezentate în tabelele de mai jos și un chestionar și se realizează la sfârșitul celor 4 lecții

                Instrumente folosite pentru evaluare (tabele/rubrici):

Tabel A – Evaluarea de către profesor a lucrului în grup - 24 puncte

 

 

1

2

3

4

Scor

 

Elevul accepta resonsabilitatile legate de sarcinile de lucru

Elevul nu

îndeplinește

oricare din

sarcinile primite

Elevul efectuează rareori oricare din sarcinile primite

Elevul efectuează frecvent sarcinile primite

Elevul îndeplinește sarcinile primite legate de motorul termic si electric.

----/4

Tip de intervenție

cu caracter

personal

Elevul prezintă rareori idei legate de subiectul activitatii in timpul lucrului în grup și nu ține pasul cu evoluția grupului său de lucru.

Elevul contribuie cu promptitudine la grupul de lucru, deși, uneori, el devine distrat

Elevul contribuie la grupul său de lucru și este responsabil pentru sarcinile lui.

Elevul contribuie la grupul de lucru și stimulează colegii să participe.

----/4

Relația

cu colegii de grup

Elevul arată Indiferență sau exercită o conducere, cu un impact negativ asupra funcționării grupului de lucru

Elevul arată interesat deși el nu interferează cu dinamica de grup de lucru.

Elevul arată interesat și cu dinamica de grup de lucru și aduce o contribuție pozitivă la ea

Elevul interacționează pozitiv cu ceilalți sau prezintă aptitudini pozitive de conducere, cu un impact pozitiv asupra funcționării grupului de lucru

-----/4

Luarea deciziilor

Elevul nu încearcă să rezolve sarcina primita,

Elevul nu prezintă nici o soluție, dar este dispus să încerce soluțiile prezentate de altii

Elevul face contribuții importante în scopul de a îmbunătăți soluțiile prezentate de către alții

Elevul incearcă în mod activ soluții și prezintă soluții pentru problema.

----/4

Managementul timpului

Elevul nu iși termină sarcinile lui la timp și ca rezultat grupul nu poate respecta termenele.

Elevul nu iși termina sarcinile lui la timp. Deși grupul poate primi în continuare termene, calitatea lucrului în grup este afectată de un așa comportament

Elevul oprește Finalizarea sarcinii lui, dar la final, el poate termina la timp, precum și grupul poate respecta termenele

Elevul poate gestiona timpul lui mod corespunzător, realizarea sarcinilor lui la timp

-----/4

Participarea orală

Elevul nu participă sau mereu vorbește, nu permite altora să vorbească.

Elevul participă destul de des, împiedicând participarea orală a altora

Elevul poate auzi colegii lui, dar, uneori, vorbește prea mult, nu permite altora să vorbească.

Elevul poate auzi și vorbi într-un mod echilibrat.

------/4

TOTAL

 

 

 

 

----/24

 

 

 

    Tabel B – Evaluarea de către profesor a prezentării de grup - 44 puncte

 

 

 

1

2

3

4

SCOR

Utilizarea

corectă a

conceptelor

Grupul

foloseşte

incorect concepte

Uneori, grupul foloseşte incorect concepte

Grupul foloseşte corect conceptele

Prezentarea grupului arata o utilizare corecta a conceptelor stiintifice

---/4

Justificarea

argumentelor

Elementele de

grup nu pot

acoperi unele

aspecte ale muncii

lor. Ei duc lipsă de

cunoştinţe

necesare

prezentarii

Multe elemente ale grupului au o slabă cunoaştere a notiunilor invatate

Cele mai multe elemente ale grupului au cunoştinţe adecvate

Toate elementele din grup au o cunoaştere profundă cu privire la notiunile invatate

---/4

Folosirea

limbajului

Folosesc un

limbaj stiintific

sărac, fac greşeli

gramaticale şi de

pronunţie.

Prezentarea şi

Utilizarea

conceptelor

ştiinţifice este

incorectă.

Unii fac greşeli gramaticale şi, uneori, pronunţia conceptelor ştiinţifice este incorectă.

Folosesc un limbaj adecvat, fără greşeli gramaticale sau de pronunţie. Utilizează Corect noţiunile stiinţifice.

Folosesc un limbaj bogat şi complex, cu nicio greşeală gramaticală sau de pronunţie. Utilizează corect a conceptele ştiinţifice.

---/4

Coordonarea

între

elementele

grupului

Nicio

coordonare

între elementele

de grup.

Prezentare de

grup

nestructurată.

Slabă coordonare printre elementele de grup. Unii dintre ei nu au lucrat la prezentarea de grup

Coordonare muțumitoare între elementele grupului. Cu toate acestea, unii dintre ei nu au lucrat pe prezentarea de grup cu ceilalț

Coordonare excelentă între toate elementele de grup. Prezentare bine structurată. Rezultă o linie coerentă.

---/4

Claritate şi

obiectivitate

Prezentare lipsită de claritate şi obiectivitate. Ea nu face dominante problemele cele mai importante

Prezentare clară, dar îi lipseşte obiectivitatea. Multe detalii nu sunt relevant prezentate.

Prezentare clară, dar pe baza unor detalii care nu sunt relevante

Prezentare clară şi obiectivă, făcând dominante problemele cele mai importante.

---/4

Prezentarea

informaţiei

Elevii din grup citesc informaţiile în loc de a le expune

Elevii din grup citesc cele mai multe informaţii în loc de a le expune

Elevii din grup expun informaţiile, dar citesc de asemenea, unele note suplimentare.

Elevii din grup expun informaţiile

---/4

Capacitatea de

creştere a

angajamentului

Prezentare sărăcăcioasă în imposibilitate de a ţine colegii  angajati in ea

Prezentare sărăcăcioasă,nu întotdeauna capabilă de a colegii angajati in ea

Unele situatii de criză în timpul prezentării. Cu toate acestea, este capabil să ţină colegii angajaţi în ea

Prezentare bine construită. Se pot ţine colegii angajaţi în ea

---/4

Suport

audiovizual

Prezentarea nu face uz de nici un element audiovizual.

Prezentarea face uz de puţine elemente audiovizuale.

Prezentarea face uz de unele elemente de calitate audiovizuale, dar acestea nu sunt pe deplin explorate

Prezentarea face uz de elemente de calitate audiovizuale să-l susţină sau să facă orice conţinut sau o idee dominantă (imagini, grafice, clipuri).

---/4

Creativitate

Prezentării îi lipseşte creativitatea în ceea ce priveşte metodologia sau materialele utilizate

Utilizarea câtorva Elemente creative metodologice şi materiale puţin creative.

Utilizarea de multe elemente creative metodologice şi a mai multor materiale creative

Prezentarea creativă în ceea ce priveşte metodologia sau materialele utilizate

---/4

Gestionarea

timpului

Prezentarea nu respectă toate limitele de timp planificate (fie prea scurtă sau prea extinsă)

Prezentarea se extinde considerabil peste termenele de timp planificate.

Prezentarea se extinde puţin peste termenele de timp planificate.

Gestionare excelentă a timpului.

---/4

Tonul vocii

Ton scăzut al vocii, monoton, fără inflexiuni sau expresivitate

Oscilații mari pe tonul vocii. Cu toate acestea, lipsă de expresivitate.

Ton de voce adecvat în cel mai mult timp al prezentării. Prezintă inflexiune și expresivitate.

Ton de voce adecvat în timpul prezentării. O bună coordonare între voce și audiovizual folosite ca supor

---/4

Folosirea de

informații

relevante,

inclusiv a

experienței

proprii de viață

nformațiile folosite nu sunt relevante și nu se face apel deloc la experiența proprie de viață

Unele informații sunt relevante și este apelată experiența proprie de viață a membrilor grupului în unele cazuri.

Majoritatea informațiilor sunt relevante, iar experiența de viață a membrilor grupului este folosită des.

Toate informațiile folosite sunt relevante pentru scopul lecției. Este folosită experiența proprie de viață în toate situațiile expuse

---/4

Total

 

 

 

 

 

---/44

 

Se acordă din oficiu 10 puncte. Elevii vor răspunde la un chestionar notat cu 12 puncte

 

Conclusion

Acest proiect permite elevilor să învețe despre:

 

 a) Ce este digestia si ce rol au acizii in digestie;

 b) Care sunt alimentele cele mai neprietenoase pentru sistemul digestiv,

c) Cand apar senzatiile de disconfort abdominal;

 d) Cum actioneaza antiacizii gastrici.

 Rezultatele învățării

Elevul dobândește și fixează cunoștințe despre sistemul digestiv, despre acizi și baze, despre pH-ul alimentelor si despre caracterul acido-bazic al acestora, identifică o serie de cauze care determină o afecțiune digestivă, dobândește cunoștințe despre utilizarea medicamentelor în diverse afecțiuni digestive.

Elevul dezvoltă abilități de comunicare, de a prezenta observațiile experimentale efectuate practic și de a folosi limbajul chimic și biologic în enunțuri adecvate, de interpretare a rezultatelor experimentale obtinute.

Dezvoltă abilități de a lucra în echipă, de a prelua diferite roluri și responsabilități, de a înțelege rolurile și relațiile în cadrul grupului.

Elevul dezvoltă capacități si deprinderi intelectuale utilizând gândirea logică, intuitivă si creativă.

Dezvoltă abilități de recunoaștere a naturii unei probleme și de aplicare a algoritmilor in rezolvarea de probleme teoretice sau practice.

Elevul dezvoltă competențe in efectuarea de investigații pentru evidențierea unor caracteristici, proprietăți, relații, in asumarea unor responsabilitati pentru efectuarea unor sarcini scrise sau verbale, dezvoltă capacitatea de cercetare.

Invățarea prin cooperare este o strategie de instruire stucturată și sistematizată, în cadrul căreia grupe mici de elevi lucrează împreună pentru a acumula cunostințe noi, de a fixa cunostințe, de a realiza corelații intre cunoștințele de chimie si biologie, de a dezvolta abilități și competențe de lucru in grup.

 

Premisa învățării prin cooperare este aceea conform căreia, elevii care lucrează în echipă sunt capabili să aplice și să sintetizeze cunoștințele din chimie si biologie în moduri variate și complexe, învățând în același timp mai temeinic decât în cazul lucrului individual. Se formează și dezvoltă capacități de investigare, se stimulează inteligența interpersonală care se referă la abilitatea de a comunica cu celălalt, de a primi sprijin atunci când ai nevoie, de a oferi ajutor, la priceperea de a rezolva probleme practice. Stimularea în sarcină este îmbunătățită datorită prezenței altora.

Resursele grupului (de memorie, de stocare, de atenție etc.) sunt mai bogate decât în cazurile individuale. Există șanse mari ca printre membrii grupului să fie unul capabil să descopere soluția exercitiilor propuse. Toate acestea sporesc eficiența muncii în grup. Profesorul se integrează în activitarea colaborativă a elevilor, oferindu-și ajutorul, ori animând și stimulând activitatea.

Credits

FIȘĂ DE EVALUARE

 

Nume și prenume elev:

Clasa:

 

 

  1. Completați spațiile punctate cu noțiunile corespunzătoare:

 

      1. Alimentele sunt strivite mecanic de către aparatul masticator, format din:.................., maxilarul superior, ............................ si ......................

b) Inainte ca primul bol alimentar să ajungă în .................; glandele din pereții acestuia (glandele fundice și ...................) încep să secrete............................ Sucul gastric conține: apa, ............, HCl și.......................

 

 

 

  1. Asociați noțiunile dintre cele două coloane:

 

    1. Absorbția intestinală a. reabsorbția apei

b. vilozități intestinale

                                                                                                                                 c. formarea chilului intestinal

d. procese de fermentație și putrefacție

B. Fiziologia intestinului gros e. absorbția proteinelor sub formă de aminoacizi

f. procesul de defecație

                                                                                         

   

Teacher Page

Autor: Prof. Cerchez Gabriela,

ȘC. Gim. Gura-Sutii-Dambovita

E-mail:gabrielacerchez@ yahoo.com.

 Nivelul de dezvoltare :Liceu

  Clasa a- XI-a

ARIA CURRICULARA

Stiinte și/sau Chimie / Biologie

SUBIECT:

Acizi si baze; Solutii apoase de acizi si baze; pH-ul solutiilor apoase; Echilibre acido-bazice

Transformări fizico-chimice ale alimentelor în tubul digestiv 

Durata estimata : 4 ore

.