Αρχικά, οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται από τον εκπαιδευτικό να αναφέρουν - από τις πρότερες γνώσεις τους - ποια εξαρτήματα του ηλεκτρονικού υπολογιστή γνωρίζουν και πού υπάρχουν αυτά. Ο εκπαιδευτικός συγκεντρώνει τις απαντήσεις και τις γράφει στον πίνακα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σύννεφο λέξεων από τον καταιγισμό των ιδεών τους. (Περίπου 10 λεπτά). Στη συνέχεια,γίνεται η παράδοση για το υλικό του υπολογιστή από το σχολικό βιβλίο (25 λεπτά). Έπειτα, δίνονται διευκρινίσεις και λύνονται απορίες σχετικά με την δραστηριότητα (10 λεπτά). Συνεπώς, καλύπτεται η πρώτη διδακτική ώρα, διάρκειας 45 λεπτών.
Η δεύτερη διδακτική ώρα ξεκινάει με την εκπόνηση της παρακάτω δραστηριότητας από την κάθε ομάδα. Οι εκπαιδευόμενοι έχουν στη διάθεσή τους 30 λεπτά και ταυτόχρονα ο εκπαιδευτικός θα είναι σε θέση να απαντήσει απορίες που μπορεί να προκύψουν σε κάθε ομάδα ξεχωριστά. Στα υπόλοιπα 15 λεπτά που απομένουν γίνεται παρουσίαση από τις 2 πρώτες ομάδες.
Την τρίτη διδακτική ώρα συνεχίζει η παρουσίαση από τις εναπομείναντες δύο ομάδες (15 λεπτά). Μοιράζεται στους μαθητές ένα φύλλο εργασίας, το οποίο καλούνται να συμπληρώσουν μέσα σε 20 λεπτά. Στα 10 λεπτά που απομένουν γίνεται μία ανακεφαλαίωση για την εξαγωγή των απαραίτητων συμπερασμάτων.
Σχηματισμός Θεματικών Ομάδων:
Για την πρώτη θεματική ομάδα "Εντοπισμός και ανάλυση συσκευών εισόδου" :
Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο από το φωτόδεντρο: http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-educationalvideo-8522-194
Καταγράψτε τις συσκευές εισόδου που μόλις είδατε. Σημειώστε ποιες γνωρίζατε και ποιες όχι. Για κάθε μία μπορείτε να μεταβείτε στη Wikipedia και να συμπληρώσετε όσες πληροφορίες σας φαίνονται σημαντικές ή ενδιαφέρουσες. Γράψτε από μία παράγραφο για κάθε συσκευή εισόδου. Τέλος, διαλέξτε τον εκπρόσωπο της ομάδας σας, για να παρουσιάσει το έργο σας στην ολομέλεια.
Για την δεύτερη θεματική ομάδα "Εντοπισμός και ανάλυση συσκευών εξόδου" :
Παρακολουθείστε το παρακάτω βίντεο από το φωτόδεντρο: http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-educationalvideo-8522-196
Καταγράψτε τις συσκευές εξόδου που μόλις είδατε. Σημειώστε ποιες γνωρίζατε και ποιες όχι. Προσπαθήστε να βρείτε επιπλέον συσκευές εξόδου στο διαδίκτυο. Για κάθε μία μπορείτε να μεταβείτε στη Wikipedia και να συμπληρώσετε όσες πληροφορίες σας φαίνονται σημαντικές ή ενδιαφέρουσες. Γράψτε από μία παράγραφο για κάθε συσκευή εξόδου. Τέλος, διαλέξτε τον εκπρόσωπο της ομάδας σας, για να παρουσιάσει το έργο σας στην ολομέλεια.
Για την τρίτη θεματική ομάδα "Εντοπισμός και ανάλυση των εξαρτημάτων της κεντρικής μονάδας" :
Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο από το φωτόδεντρο : http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-lor-8521-958
Πλοηγηθείτε στην εικόνα με το ποντίκι. Καταγράψτε τις πληροφορίες που αναδύονται σε μία παράγραφο για κάθε εξάρτημα. Εμπλουτίστε το έργο σας ψάχνοντας στη Wikipedia για καθένα από τα εξαρτήματα της κεντρικής μονάδας. Θεωρείτε ότι κάτι λείπει; Διαλέξτε ποιος θα εκπροσωπήσει την ομάδα σας παρουσιάζοντας την έρευνα σας.
Για την τέταρτη θεματική ομάδα "Εντοπισμός και ανάλυση αποθηκευτικών μέσων" :
Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο από το φωτόδεντρο : http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-lor-8521-959
Πλοηγηθείτε στην εικόνα με το ποντίκι. Καταγράψτε τις πληροφορίες που αναδύονται σε μια παράγραφο για κάθε αποθηκευτικό μέσο. Σημειώστε ποια γνωρίζετε και ποια όχι. Ορίστε τον εκπρόσωπο που θα παρουσιάσει το έργο σας.
Γενικές οδηγίες για την παραπάνω δραστηριότητα
- Συζητήστε πριν καταγράψετε οποιαδήποτε πληροφορία και σεβαστείτε την άποψη όλων των μελών της ομάδας σας.
- Για να αναζητήσετε πληροφορίες στη Wikipedia πατήστε τον σύνδεσμο https://el.wikipedia.org/ και γράψτε στη μπάρα αναζήτησης που υπάρχει πάνω δεξιά τον όρο που ψάχνετε.
- Έχετε στη διάθεση σας 30 λεπτά για την εκπόνηση της δραστηριότητας.
- Η παρουσιάσεις θα ξεκινήσουν την επόμενη ώρα και θα διαρκέσουν συνολικά 30 λεπτά για όλους (7-8 λεπτά ανά ομάδα)
- Αναφέρετε τις πηγές που χρησιμοποιήσατε (αν χρησιμοποιήσατε).